Grå stær operationerI juni måned 2016 blev der afholdt endnu en stor øjenmission på Mindoro.

I maj måned tog de to øjenlæger, Tom og Cherry, fra Manila til Mindoro, hvor de rejste rundt i nogle af de landområder, hvor der bor Mangyans. På turen fik Tom og Cherry planlagt, at der skulle afholdes screening og operationer en måneds tid senere.

De fik kontakt med nogle lokale præster og nonner, der gik ud i landsbyerne med beskeden, og da dagen for den første screening oprandt, kom Mangyans valfartende fra bakkerne omkring Mount Halcon til samlingsstederne i landområderne.

Efter screeningen blev der planlagt behandlinger og operationer i Aurora, Naujan fra d. 12. til d. 15. juni. I disse fire dage arbejdede de to læger og et hold sygeplejersker hårdt. Alt i alt lykkedes det at:

 • Screene 458 personer
 • Udføre 64 øjenoperationer
 • Udlevere medicin til 150 personer
 • Udlevere 200 par briller (doneret af Lions)

Her er, hvad øjenlæge Cherry skrev til os om aftenen på den sidste dag: ’ Extremely tired but so happy to have a very successful days doing eye surgeries i Mindoro. I will get to you later with the report, I only get some 3-4 hours sleep, because I also helped provide food and accommodation for the Mangyans and bringing them back to their area’.

En måneds tid efter operationerne, var lægerne og sygeplejerskerne igen på besøg i området for at lave opfølgning på operationerne.

Projektet blev udført med frivillig arbejdskraft, og de to læger brugte deres eget udstyr.

Regnskab:

Planlægningstur 30-31/5 (transport og ophold) 23.332 PHP
Screening 8-9/6 (transport og ophold) 33.432 PHP
Operationerne 12-15/6 (transport og ophold) 77.210 PHP
Opfølgning 11/6 (transport og ophold) 16.752 PHP
Per diem 38.000 PHP
Øjendråber mv 37.500 PHP
Medicin efter operation 108.000 PHP
Medicin ved opfølgning 54.000 PHP
Total: 388.226 PHP = 55.800 DKK

Se alle billederneEndnu engang tak for din interesse fra hele C&C Travel HjælpeprogrammerVi fik gennem en af de øjenlæger, der arbejder frivilligt på vores øjenmissioner, en henvendelse fra en anden øjenlæge, der arbejder i Tacloban - det område, der blev ramt hårdt af en tyfon i 2013. Denne anden øjenlæge var i gang med at planlægge en stor øjenmission i Tacloban, og havde fået samlet en del støtte og frivillige. Men for at missionen kunne lykkes, skulle der gives medicin til patienterne efter øjenoperationen, og denne medicin manglede der penge til.

Vi donerede denne medicin til 100 øjenoperationer for et samlet beløb af 220.000 PHP = 28.500 DKK.

Missionen blev afholdt fra d. 4 til d. 6 juni, hvor en enkelt læge og et holde sygeplejersker arbejdede virkelig hårdt. På de kun tre dage, foretog de i alt 110 øjenoperationer.Endnu engang tak for din interesse fra hele C&C Travel HjælpeprogrammerDen 25. maj- 4. juni 2015 afholdt vi igen en stor øjenlægemission på Filippinerne - denne gang ved den store Mangyan landsby Victoria på Mindoro. Først en tur med konsultation og screening for grå stær og andre øjensygdomme og derefter operationer.

I alt 350 mennesker kom til øjenlægen den 25. maj. Senere den 3.-4. juni blev i alt 57 opereret for Cartaract. Heraf var 45 Mangyans, og folks navne kan ses ved at klikke på listen herunder. 310 Mangyans har fået øjendråber og vitaminer.

Det er bare et super resultat! Her følger nogle tanker fra Enrico om dette Hjælpeprogram:

Kære rejsegæster og medlemmer af C&C Hjælpeprogrammer,

Som nogen ved, har jeg boet to år på Filippinerne for nogen år siden. Det er længe siden, men jeg husker tydeligt mine besøg oppe i bjergene bag ved Coco Beach. Man tog ofte mad og slik med til børnene, en masse tøj som jeg fik af vore gæster, og senere hjalp vore gæster selv med alt muligt til disse stammefolk, der var meget, meget fattige.

Jeg blev tæt ven med en, der hed Berth. Han kaldte mig Kuja (bror), og det blev jeg faktisk stolt over, og ham fulgte jeg de næste år. Han blev gift og fik 4-5 børn - nogle døde, så lavede han flere. Han levede i en meget, meget primitiv hytte af bambuspinde, og jeg kæmpede i mange år for at give ham et bedre liv…

Tiden går... men en dag for ca. 8 år siden var jeg igen på Coco Beach, og da så jeg Berth, men han gik dårligt, og jeg så straks, at han jo næsten ikke kunne se noget… Jeg tilkaldte straks vor læge, der sagde: ”Jamen det er Cataract... grå stær… det får de indfødte meget ofte, da de har stærkt sollys og aldrig bruger solbriller”!!!

Jeg kunne ikke sove den nat, syntes bare det er så vanvittigt, at en grå stær-operation, som vi i Danmark nemt bliver opereret for, skal gøre mennesker blinde? Jeg tog hjem, og vi startede operation Grå Stær… den første, der blev opereret på begge øje, var naturligvis Berth… Jeg kan ikke beskrive hans glæde !!

Nu har vi hjulpet alle de, der er kommet til os – folk i bjergene i Mindoro bag ved byen Puerto Galera – vi har i alt opereret omkring 200 mennesker… nu har vi så udvidet området, og vi tilbyder nu denne operation til stammerne på den anden side af øen, i nærheden af byen Victoria…

Vi håber, at I vil støtte. Meld jer ind i C&C Hjælpeprogrammer og skriv, hvis jeres bidrag skal gå til disse projekter eller giv et bidrag direkte til dem.


Endnu engang tak for din interesse fra hele C&C Travel Hjælpeprogrammer


Endelig fik vi lavet en stor øjenmission! I juni og juli 2014 har vi haft den største og mest succesfulde øjenoperation mission til dato! Missionen fandt sted i områderne omkring Talipanan på Mindoro og var åben for alle Mangyans (som er det oprindelige stammefolk på øen).

Dette hjælpeprogram er måske det program, vi er mest glade for. Det startede ved, at I vores gæster støttede med et øje af gangen, og siden har det udviklet sig til at vi kan afholde disse større missioner og kan hjælpe flere på en gang. Der er rigtig mange mennesker, som var blinde og ikke er det mere. Og der er mange som nu undgår at blive blinde I de kommende måneder og år. Det fremgår måske ikke altid på billederne, fordi menneskerne er generte, men det er nogle utrolig rørende senere, når menneskerne pludselig kan se igen.

Denne mission I juni og juli var opdelt i 3 delmissioner. Hver gang kom 2 læger og 4 sygeplejesker fra Manila til Mindoro. Lægerne overnattede på Coco Beach ligesom nogle danske gæster hjalp til som frivillige.

1. Screening, 4 juni 2014

På Screening missionen afholdt lægeholdet en stor lægekonsultation åben for alle Mangyans. Ialt kom 118 ind til konsultation, så der var godt tryk på og lang kø! Som udgangspunkt screener lægerne for grå stær, men ofte kommer alle der har øjenproblemer, og vi havde derfor sat en del af budgettet af til øvrige øjensygdomme også.

Resultatet var bl.a.:

 • 32 personer fik konstateret grå stær (ialt 35 øjne)
 • 70 personer fik medicin til andre mindre øjensygedommer, herunder øjenbetændelser.
 • 13 Mangyans fik læsebriller

2. Operationer, 15-17 juni 2014

Egentlig var denne tur planlagt til kun at operere de 32 personer, men rigtig mange havde hørt om missionen, så det blev hurtigt besluttet at afholde en åben konsultation igen. Det betød at der blev konstateret grå stær på 21 øjne mere.

Resultater var:

 • ialt 53 øjne blev opereret!
 • 101 personer fik medicin til diverse øjensygdomme .

3. Post operation check up, 6 juli 2014

Her fik alle de opererede patienter et check up, medicin mv.


Samarbejdet mellem øjenlæger i Manila, C&C Travel I Danmark og Coco Beach fungerer rigtig godt. Særlig vores guide på Coco Beach, Edwin, som selv kommer fra Mangyan stammen, er fantastisk. Vi bruger særligt Edwin til at sprede budskabet, og derfor er det lykkedes at nå ud til så mange. En af de største vedvarende udfordringer er logistik. Mangyansene denne gang kommer fra 7 forskellige stammer, som bor afsides, og alle skal hentes og bringes til delmission. I visse tilfælde har vi indlogeret dem tæt på hvor missionen fandt sted for at være klar næste morgen.

Vi forsætter…!Endnu engang tak for din interesse fra hele C&C Travel Hjælpeprogrammer


Endnu en gang har vi arbejdet sammen med lægerne fra Manila om grå stær operationerne.

I slutningen af 2012 afholdt vi endnu engang grå stær mission. Ialt blev ca. 214 screeninger i september, hvoraf 36 var egnet til grå stær operation. Desværre mødte kun 24 op til operationen I oktober. Alt i alt opererede vi 28 øjne da 4 af dem blev opereret på begge øjne. Alle mødte op til post checkup i november

En lille solstråle historie: En af mændene der fik en operation på begge øjne havde været blind siden 2008. Efter operationen kunne han se igen og jeg har aldrig set et gladere menneske. Han dansede fortalte vittigheder og kiggede efter damerne. Da han om sødagen var til check op var han jordens lykkeligste mand. Så det var i grove træk om voers øjen mission.
Endnu engang tak for din interesse fra hele C&C Travel Hjælpeprogrammer


I vores tidligere missioner, som i ved, er mangyaerne blevet sejlet/kørt fra Mindoro til Manila og der opereret. Udover det har givet en masse omkostninger har det også været noget af et kulturchok for mangyaerne at komme til Manila når de er vant til junglen på Filippinerne.

Derfor er vi meget glade for denne gang at have lavet en ny model hvor vi har fået øjenkirugerne til Mindoro i stedet.

Det startede med at vi slutningen af 2011 fik kontakt til nogle øjenkiruger i Manila. Efter megen snak vi dem overtalt til at komme til Mindoro i starten af 2012 med et hold af læger og sygeplejesker. Så fik vi travlt med at finde de Mangyans der skulle opereres. I januar og februar havde vi derfor et hold bestående af en læge og en chaufør rundt på hele Mindoro over 4 weekender til at identificere folk med øjenproblemer, noterer deres oplysninger osv.

Endelig i starten af marts fik vi Manilalægerne ud og havde to meget bevægende dage. Forneden kan i se links til en engelsk beskrivelse af missionen, regnskab og en masse billeder.

Vi har fået et godt samarbejde med lægerne fra Manila og vi planlægger næste mission inden slutningen af 2012. Det er målet at operere mindst 40 patienter på en gang så vi håber meget i forsat vil støtte. Kassen er næste tom så vi sætte pris på jeres forsatte støtte


Endnu engang tak for din interesse fra hele C&C Travel Hjælpeprogrammer


Vi har i de sidste 10 måneder haft den glæde at kunne operere yderligere 10 grupper patienter fra Mangyan stammen, i alt 62 patienter der tilsammen har fået opereret 104 øjne. Det er blevet dyrere og dyrere, lægerne har hørt at det er os her i Danmark der betaler!

Nu har Connie på Filippinerne en alvorlig snak med hospitalet, ellers må vi finde et andet hospital der har nogle bedre priser. Den sidste gruppe, gruppe 16 der havde 7 mangyans, som fik opereret 14 øjne - mødte to af vore gæster på Coco Beach - der fældede tårer ved at se den glæde og taknemlighed som disse mennesker udtrykte.

Vi håber at starte operation grå stær igen i august, efter 2 måneders pause. Kassen er mere en tom, så vi håber at vore gæster vil være med at støtte projektet, som man kan igennem køb af en rejse. Hvis man ikke man kan også vælge at betale 100 kr. i tilskud eller 738 kr. til et nyt øje, ved at klikke på linket i højre hjørne.


Endnu engang tak for din interesse fra hele C&C Travel Hjælpeprogrammer


The 6th group of Mangyans for Cataract Operations was scheduled to go to Manila August 25, 2010.

There were seven of them scheduled for check-up and possible eye operation at Jose Reyes Memorial Medical Center including Jane Clarisse Bisa, a 7 year old girl with a mass growth in her left eye which according to the mother was a small abnormal growth in her eye two years ago which grew bigger and bigger. When the doctor at Coco Beach saw the girl, he then decided to bring her along with the group of Mangyans so she can be checked and diagnosed properly for removal of the mass.

All seven were then scheduled at days interval since the operating room also has other cases of surgery and the eye operations has to be in-between those. August 26 and 27 had four of them operated on… three had both eyes while one has only one eye for surgery namely :

August 26th and 27th..
 • Charing Dulasan - Both eyes
 • Arsenia Sinduraan - Both eyes
 • Menes Garcia - Right eyes
 • Paola Garcia - Both eyes
August 31st..
 • Menisia Alagao - Both eyes
September 3rd..
 • Annalisa Lalongisip is checked and no operations needed just fitted for eye glasses only.
 • Jane Clarisse Bisa – Surgery for removal of mass in left eye or scrapping was done under General Anesthesia.
Here are some of the pictures from the operation:


Endnu engang tak for din interesse fra hele C&C Travel Hjælpeprogrammer


Vi har lige haft 7 nye folk igennem vores program, alle 7 personers operation var vellykket og alle er så glade for at kunne se normalt igen. Vi vil sige mange tak for hjælpen, både fra os på C&C, men også for alle de mennesker i hjælper. Forsæt endelig med at støtte projektet.

 • Antonio Pampilo - begge øjne
 • Nicasio Pampilo - begge øjne
 • Mariano Caringal - begge øjne
 • Cenecia Caringal - begge øjne
 • Lorenzo Cabilogan - begge øjne
 • Edna Tiaga - venstre øje
 • Fortunato Silaan - højre øje

Endnu engang tak for din interesse fra hele C&C Travel Hjælpeprogrammer


Doktor Ariel har lige sendt en rapport med sidste nyt fra vores Grå Stær projekt. I september 2009 blev der opereret igenMåske det hjælpeprogram der er bedst og nemmest. Foreløbigt har vi reddet synet for næsten 20 mennesker, og mange venter - men langsomt tager vi flere og flere, og C&Cs gæster er begyndt at melde sig til at betale for et øjes operation. Det ser ud til at fungere.

Min "bror" Kuja, som det hele startede med, da jeg kunne se, at han gik dårligt da hans syn var blevet skidt, er i dag meget glad, han ser på begge øjne tydeligt igen... ham har det været perfekt for. Den lille dreng som Hans og jeg så, med øjnene næsten ude, kan vi desværre intet gøre noget for. Og den gamle perlesælger er stadigt næsten blind, ham fik vi fat i alt for sent..

Men altså, indtil nu er i alt 16 mangyanere blevet opereret. Alle er glade for operationerne, der er ikke nogen der har problemer, det eneste er, at vi har hørt af omtale at en af dem, der blev opereret i marts 2009, Kuya Bert, skulle have lidt problemer med sine øjne. En af Coco Beachs guider Edwin holder udgik efter ham og prøver at finde ud af, om hvad der er sket.

Der er ca. 10 andre mangyanere fra samme landsby, der har brug for øjenoperationer og endnu flere i de andre landsbyer.....projektet fortsætter…tak for hjælpen.


Endnu engang tak for din interesse fra hele C&C Travel Hjælpeprogrammer


Så er der nyt om operation grå stær. De følgende mangyans er nu blevet opereret:

 • Florencio Bugtong - højre øje
 • Leopoldo Bugtong - begge øjne
 • Francisco Pampilo - begge øjne
 • Virginia Quinto - begge øjne
 • Vivencio Tupaz - begge øjne
 • Lorencia Bidal - venstre øje
 • Romejia Alconis - begge øjne

Pengene til disse operationer og transport er taget fra vores konto, med de penge vi selv satte ind og der er stadig penge til flere operationer. Se pengestrømmen og udgifterne her.


Endnu engang tak for din interesse fra hele C&C Travel Hjælpeprogrammer


Så er der igen kommet nyt om operation grå stær, på de følgende billeder er vore "heldige" medborgere på vej til hovedstaden, for første gang i deres liv. De er på vej ind for at blive opereret.


Endnu engang tak for din interesse fra hele C&C Travel Hjælpeprogrammer


Så to dage efter jeg var ankommet til Coco Beach, kom 7 øjenspecialister fra Jose Reyes Hospital (et af Manilas store hospitaler) ud på en weekend til Coco Beach. Om lørdagen bød Coco Beach dem på god mad og overnatning, og så skulle de hele søndagen lave øjen undersøgelser for alle de Mangyanere i tæt nærhed af Puerto Galera, der havde brug for det. Der er indtil videre 96 Mangyanere der har behov for det, se listen her. Desuden kan du se økonomien i projektet her.

For ikke at der skulle gå politik i det, fik vi en nabokommune til at stille deres sportshal til rådighed, og der kom vi så alle søndag morgen, med 7 specialister, 10 frivillige danske gæster fra Coco Beach, nogle af vore egne folk fra Coco Beach og nogle fra kommunen og selvfølgelig en masse sandwichs og drikkevarer til alle.

Jo, ja - mange mennesker kom, og 92 af dem blev omhyggeligt undersøgt (her er rapporten), og som man kan se har ca. de 32 brug for en operation. Nogle mennesker kom gående fra bjergene i 8 timer, nogle var halvblinde allerede, nogle kom med næsten blinde børn som man bare havde så ondt af. Men som altid på Filippinerne, på trods af en måske trist opgave, så grinede alle og stemningen var god.

Så nu skal de 32 mennesker så af sted til Manila for at blive opereret, de fleste grå stær, men andre med mindre eller større øjenskader vi forsøger at hjælpe med. Det bliver ikke en nem opgave. Først skal de transporteres ind til Manila. Mangyanerne lever i bjergene og mange af dem har aldrig været i en by før. Og så skal de være indlagte i tre dage...Tja. nemt bliver det som sagt ikke.

Og så til økonomien...De 7 øjenlæger har været rørende, har gjort alt hvad de kunne, og de vil meget gerne komme igen. Undersøgelsen osv. har været gratis, og hospitalsdirektøren i Manila har givet os den bedst mulige pris 738 kr. pr øje der bliver opereret for grå stær (medicin, operationen og hospitalsophold tre dage, omkostninger til en standard grå stær operation ) ... sandsynligvis tre personer i hver seng, men sådan er det på de fattige hospitaler på Filippinerne!

Coco Beach betaler al transport og al mad til patienterne og C&C Travel har 85.000 kr. klar til at betale for operationerne, grå stær og de mere komplicerede tilfælde. I første omgang sender vi 32 patienter til Manila, forhåbentlig i denne og næste måned. Vi laver selvfølgelig en rapport i både tekst, tal og billeder, når de 32 operationer er blevet gennemført. MEN der mangler penge til alle de andre ude i landsbyerne, der også drømmer om også at blive opereret! Så går det godt med denne første runde, vil vi lave en tilsvarende "Opration grå Stør" sent efterår 2009. Og her er der brug for penge fra DIG!

Det er en gave at få lov til at hjælpe et andet menneske med at beholde synet, det har ihvertfald for Enrico og andre, været en fantastisk gave/oplevelse. Er der nogle af vores faste kunder, der føler at de har fået store oplevelser på vore rejser og vil være så venlige at støtte C&C Travel med dette projekt? Det er vigtigt at I siger til nu, så vi kan se om vi tør gå i gang med at lave en større operation i efteråret?? Du skal ikke betale nu, men tilmeld dig nu om du vil støtte til efteråret.


Endnu engang tak for din interesse fra hele C&C Hjælpeprogrammer & C&C Travel